Visste du att det i regel behövs minst 5 lampor per rum?
Det visste inte jag när jag påbörjade min utbildning till inredare, och jag blev pinsamt medveten om hur lite belysning jag hade och hur lite jag visste om ett av de viktigaste elementen vad gäller inredning och att stämning hemma. Hur många har du? Ta en tur och räkna så lovar jag att du hittar för få.
Många (inklusive mig själv tidigare) lägger ingen större vikt vid val av lampa och ljuskälla, man tar en i farten på det stora gul/ blåa varuhuset då den duger till sitt syfte. Många har säkert köpt ”en tillfällig” lampa vid flytt för att just då bara få ljus, men sedan hänger den kvar där år efter år…..
Det har hänt mycket senaste åren och det bästa är ju LED tekniken som är både energisnål och miljösnäll. En led lampa blir inte heller lika varm och är därmed mer brandsäker.
Det finns väldigt mycket nyttigt att lära om belysning och ljussättning som bla inkluderar väderstreck och färger men jag har valt ut några ”bas” bitar som de flesta har nytta av och enkelt kan se över hemma.
BELYSNINGSGRUPPER
Det finns 5 olika belysningsgrupper och därmed olika nivåer på belysning och vilken belysning du ska välja beror såklart på vad rummet ska användas till. Till privatbostäder tycker jag nedan 3 räcker att ha i åtanke:
Allmänbelysning – ersättning för dagsljuset och något alla utrymmen kräver. Armaturer som sprider mycket ljus över stora ytor, tex en taklampa i ett sovrum som du kan tända direkt när du kommer in i rummet för att kunna ”se”.
Accentbelysning – Detaljbelysning som skapar blickfång, tex en riktad spotlight.
Stämningsbelysning – Med denna armatur skapas atmosfär i ett rum, tex en bordslampa, eller annan dekorationsbelysning men kan också vara icke elektrisk dvs lyktor, tända ljus, solcell osv.
JÄMN LJUSSÄTTNING
Se till att rummet är jämt ljussatt, dvs ena delen av rummet ska inte ha 3 lampor och andra delen ingen alls utan hela rummet ska ha belysning och det är regeln minst 5 att sikta efter.
BLÄNDNING
Bländning skapar otrivsel och är dessutom jobbigt för dina ögon. Tex kan det uppstå i kök ovan en arbetsbänk i blankt material, eller en belyst tavla på väggen osv. Ofta är orsaken för få ljuskällor som man istället försöker kompensera med starkare styrka – så färre ljuskällor och svagare styrka är receptet.
DIMMER
Att kunna variera ljusstyrkan är viktigt så se till att dina armaturer har dimmer, det finns både dimmer för sladd, dimmer i strömbrytare, trådlösa dimmers och tex en dimmer du sätter mellan uttag och stickkontakten så välj den lösning som passar dig.
TIMERS
Jag vill till slut slå ett slag för timers. Precis som dimmers så finns det idag massor av varianter som analog, digital, trådlös osv. Men att komma hem när någon lampa redan är tänd gör mycket för trivas hemma känslan, när du går upp på morgonen och det vintertid inte är becksvart utan det lyser en stämningsfull lampa som säger -God Morgon, eller när du ska gå in på taletten så lyser ett gäng olika ljuslyktor med LED timers därinne som om du var Gäst. Prova, jag lovar du kommer uppskatta det!
VARIERA HÖJDNIVÅN
Glöm inte att ha armaturer i olika höjder 😉
Vill du ha hjälp med belysningsplanering? Hör av dig 🤍
BRA ORD ATT HA KOLL PÅ VAD GÄLLER VAL AV LJUSKÄLLA
WATT – Mått på effekt
KELVIN – Mått på färgtemperatur
LUMEN – Mått på ljusets spridning